in ,

LOLLOL OMGOMG WTFWTF

Gaat het slecht met de gezondheid van Hugo?

Van dendy minister naar de boze schoolmeester

Van dendy minister (terug) naar boze schoolmeester

Hugo de Jonge is een steeds meer bekritiseerde demissionair minister van het pandemie beleid. De vlotte showman minister die hij was lijkt in ‘verval’. Heeft Hugo de Jonge het zwaar? En hoe is het met het imago van de voormalig basisschoolleraar?

In tegenstelling tot Minister President Rutte die onlangs zijn excuses maakte, vind Hugo de Jonge dat er nog steeds een goed beleid gevoerd wordt. Los van de vraag of dat wel zo is, stellen wij de vraag:

“hoe gaat het nu met Hugo zelf?”

Foto bron: ANP

Bron: RO – Portret Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier voor Rijksoverheid.nl, bewindspersonenpagina

Sterk begon deze ‘vlotte’ verschijning aan zijn blitz carrière als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De in 1977 in Bruinisse geboren Hugo de Jonge kwam voor velen uit het niets ten tonelen. De voormalig Basis school onderwijzer werd na zijn onderwijs management opleiding Wethouder in Rotterdam. Daar stond de huidig Vice President eveneens bekend als een vlotte babbelaar. Iemand die de aandacht naar zich toetrekt en niet vies is van ferme taal.

Onmachtige ouders anti conceptie verplichten
Strenge schoolmeester, of krankzinnig gedachte goed? Hugo de Jonge is niet vies van ‘dwang’ en ‘verplichting’.  Zo pleite hij in Rotterdam als wethouder in 2016 voor een wettelijke regeling die zou moeten voorkomen dat potentieel ‘onmachtige ouders’ middels verplichte anticonceptie geen kinderen zouden kunnen verwekken. Dit stuitte op stevig kritiek. In die periode waren er in de gemeenteraad van Rotterdam al raadslieden die zijn gedachte goed als ‘krankzinnig’ betitelden.

De tweede kamer zag dit wetsvoorstel dan ook niet zitten. Was het een voorbode voor de wijze waarop deze minister momenteel omgaat met de pandemie? Het zou wellicht zelfs een van de redenen geweest kunnen zijn om Hugo de Jonge te vragen voor de ‘moeilijke’ taak als minister van coronabeleid.


Dank voor uw stem op Hugo de Jonge’, terwijl je op Pieter Omtzigt stemde?
Kopte Trouw augustus 2020. De stem app van het CDA voor het partij voorzitterschap, werd zacht gezegd bekritiseerd. Ondanks de twijfel over hoe eerlijk deze partij verkiezing verlopen was, werd  Hugo de Jonge voorzitter.

Het verkeerde knopje

Men zou het verkeerde knopje hebben ingedrukt was de uitleg van dit fenomeen maar het bracht niet voldoende rust terug bij de morrende achterban.

De Jonge maakte al snel plaats voor Wobke Hoekstra. Voor de onervaren minister uiteindelijk een prima uitkomst want zo kon hij zich volledig richten op zijn belangrijke taken als minister van VWS.


Foto bron: ANP

Met aan de horizon de beschikbaarheid van het corona vaccin, was het credo dat enkel dat de uitweg zou zijn uit deze crisis. Terugkijkend op de afgelopen 20 maanden kunnen we concluderen dat die boodschap als een worst voorgehouden, een relatief makkelijke boodschap was. Het ‘samen krijgen we corona eronder’ gaf Hugo de Jonge de mogelijkheid om vanuit een positief toekomstbeeld en het ‘gezamenlijk’ belang zijn ‘lastige’ boodschap over te brengen. Aan het einde van 2020 sprak hij dan ook over een tijd die hij nooit had willen missen. Overigens werd ook die uitspraak al niet met applaus ontvangen. Wel was er eerder het applaus voor de zorg.


De voormalig wethouder die in die tijd al bekend stond als fervent ‘fietser’, werd gezien als een energieke fitte politicus die zo zou je denken mede daarom prima past bij het profiel van een minister voor de volksgezondheid. Was het de druk die Hugo de Jonge voelde? Een overvolle agenda?

Vermeend drugs gebruik Hugo de Jonge
De speculaties over vermeend drugs gebruik kwamen augustus 2020 naar buiten. In december 2020 viel het “coke gebruik” ook het grotere publiek op. Het kreeg op met name de sociale media volop aandacht. Voor de camera’s met strakke kaak en open gesperde ogen vertelde hij dat de combinatie: partijvoorzitterschap en ministerschap wellicht voor hem geen goede combinatie zouden zijn. De ‘zorgen’ over een drugs gebruikende minister namen daarna nog niet af.

‘Minister de Jonge biecht drugs gebruik op’
Eind september biechtte de minister overigens zijn ‘drugs gebruik’ op maar anders dan velen zouden verwachte bleek deze biecht te gaan over het roken van jointjes in zijn jongere jaren. Het was voor een deel van koppensnellend Nederland voldoende om de aandacht ‘af te leiden’ van deze toch opmerkelijke ‘vermoedens’.


Veel kritiek op de roddels kwam er ook en deze ‘Hugo Coke Gate’ verdween alsnog naar de achtergrond. Maar kijken we naar de verschijning van de bloemschoenminister dan zien we duidelijk dat hij het ‘zwaar’ heeft. Opnieuw gaan er dan ook steeds meer vragen op over de ‘gesteldheid’ van deze minister. Zijn inmiddels steeds grauwere gelaat, toont op zijn minst aan dat Hugo het niet bepaald makkelijk heeft. Of waren geruchten m.b.t. harddrugs gebruik juist dicht bij de waarheid?
Gebruikt Hugo de Jonge harddrugs? Hoe lang houd deze minister het nog vol?


Een zware functie kan uiteraard zijn tol eisen. Laat de ‘schade’ afgetekend op zijn gelaat zien hoe hij worstelt? Er zijn veel speculaties die rondgaan over het ‘welzijn’ van de minister van ‘welzijn’. Ook tijdens de persconferenties en interviews maakt de Jonge inmiddels een zwaar vermoeide indruk. Meest opvallend is hoe hij ontzien lijkt te worden. Minder spreektijd, minder interviews. Een steeds meer geïrriteerde en zelfs aflatende houding in de kamer geven er nog meer blijk van dat het niet goed gaat met Hugo de Jonge.

Inmiddels gaan er steeds meer geluiden op in de wandelgangen van een mogelijke ‘wissel’ of functie-elders voor Hugo de Jonge. Zijn beoogde opvolger zou weleens PvdA’er Marcel Levi kunnen zijn die ook onder de maatregelen kritische bevolking aan populariteit lijkt te winnen.

What do you think?

217 points
Upvote Downvote

Written by Peter Potter

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zoenen maar!

De leukste cadeaushop