in ,

Sinterklaas-wist-je-datjes

Wist je dat de tradities rond Sinterklaas in Nederland een wonderlijke mix zijn van oude legendes, slimme marketing en misschien zelfs een tikkeltje bijgeloof?

Dutch holiday Sinterklaas background. Children shoe with carrots for Nicholas horse, traditional sweets pepernoten and chocolate letter.

Sinterklaas-wist-je-datjes

Zaterdag is het weer zover en komt Sinterklaas weer aan in het land….

Wist je dat de tradities rond Sinterklaas in Nederland een wonderlijke mix zijn van oude legendes, slimme marketing en misschien zelfs een tikkeltje bijgeloof?

Het feest zoals we het nu kennen, is een samenraapsel van gebruiken en verhalen die eeuwen teruggaan, maar elk jaar wordt het toch een beetje aangepast aan de tijdsgeest.

1. De Goede Sint… of een Schrikbeeld?

Sinterklaas zoals we hem kennen – een vriendelijke oude man met een baard en rode mantel – heeft z’n wortels in de historische figuur van Sint Nicolaas, de beschermheilige van kinderen en zeelieden.

Maar eeuwen geleden was de Sint helemaal niet zo’n lieverdje! In sommige volksverhalen kwam hij met een dreigende stok en waren de cadeaus alleen voor de allerliefste kinderen. Zijn komst was lang geleden ook een stuk griezeliger: het verhaal ging dat hij op daken rondspookte om kinderen te straffen als ze stout waren geweest.

2. Schoentje zetten: Een Middeleeuwse Marketingtruc?

Het schoentje zetten is waarschijnlijk begonnen als een ritueel waarbij kinderen eten of hooi voor Sint Nicolaas en zijn paard achterlieten, in de hoop iets terug te krijgen. Dat was eerst vaak fruit of noten – luxe in die tijd! Maar het fenomeen nam pas echt een vlucht in de jaren 20 van de vorige eeuw, toen winkels cadeautjes gingen promoten. Wie weet waren de middeleeuwse schoentjes wel de allereerste vorm van ‘sponsoring’ door de lokale bakker en smid!

3. De Pepernoten-oorlog

Vraag een willekeurige Nederlander naar hun favoriete Sinterklaassnoep en je krijgt waarschijnlijk een fel betoog over pepernoten en kruidnoten. Hoewel veel mensen ze door elkaar halen, zijn het officieel twee verschillende dingen! Pepernoten zijn die vierkante, taaierige blokjes en kruidnoten zijn de ronde, harde koekjes. Het lijkt een detail, maar wie de discussie ooit in z’n familie aan tafel heeft meegemaakt, weet dat het heel serieus genomen kan worden.

4. Sinterklaas’ Reis van Spanje naar Nederland… Elk Jaar?

Waarom Sinterklaas uit Spanje komt? Waarschijnlijk omdat Nederlandse koopvaarders eeuwen geleden vaak naar Spanje reisden en pepernoten en sinaasappels meebrachten. De Spaanse connectie werd slim ingepast in het verhaal, en nu kunnen kinderen niet wachten tot die boot aankomt. Dat de Sint elk jaar met een schip vol cadeautjes aankomt, past perfect in de Nederlandse liefde voor het water, maar hoe dat precies past bij de heilige die uit Turkije komt, is voor iedereen een raadsel gebleven.

5. Pakjesavond en de Geheime Spelletjes

Tegenwoordig draait het natuurlijk allemaal om de pakjesavond – een heerlijke chaos van gedichten, surprises en plezier. Wat je misschien niet wist, is dat de verrassingen en gedichten nog niet zo lang een vast onderdeel zijn. Het gedicht als vast element is eigenlijk pas rond de jaren vijftig echt populair geworden.

Of je nu een doorgewinterde Sinterklaasfan bent of de hele traditie een tikje overweldigend vindt, het blijft bijzonder om te zien hoe dit oude feest ieder jaar weer leeft. En wie weet welke nieuwe tradities we de komende jaren nog gaan verzinnen… Misschien een Sinterklaas-app? Sinterklaas met drone-gewassen wortels voor het paard? Nederland blijft ons verrassen!

What do you think?

211 points
Upvote Downvote

Written by Brientje

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hoe zijn de Amerikaanse verkiezingen?