in ,

GeekyGeeky WinWin

Wat is NFT en wat kun je ermee

NFT en crypto hoe geld verdienen met NFT

Er gaat niets boven een “hype” in crypto wereld. Iets nieuws betekend namelijk bijna altijd dat jeje wanneer je er op tijd bij bent geld kunt verdienen. Nieuws dat je laat denken:
“Eh… wat is hier aan de hand?” Dat is het gevoel dat ik heb ervaren toen ik las over Grimes die miljoenen dollars krijgt voor NFT’s of over Nyan Cat die wordt verkocht als een malle. Overigens is de uitgever van deze NFT niet het baasje van deze ‘kat’.


Nyan Cat – inmiddels hebben die de ontwikkelaar van de NFT aangeklaagd.

En tegen de tijd dat we allemaal zo’n beetje dachten te weten hoe het zat, zette de oprichter van Twitter een gesigneerde tweet te koop als NFT. Nu, maanden nadat er een eerste fatsoenlijke uitleg over NFT te lezen was, zien we nog steeds krantenkoppen over mensen die grof geld betalen voor clip art van een stapel stenen met een kat erop en ondertussen snapt de niet crypto fan er nog altijd niets van. Sommige crypto holders overigens ook niet 馃槈

Je vraagt jezelf misschien af: wat is een NFT eigenlijk?
Na letterlijk uren lezen, weten ook wij het niet precies. Dat wil zeggen we vragen ons af hoeveel er dan nodig is om de waarde van je afbeelding bijvoorbeeld gifje omhoog te krijgen is. Marketing? Gaat het vanzelf? Wat bepaald de waarde van NFT’s?

Maar laten we eerst antwoord proberen te geven op de vraag: “Wat is NFT?”

Non Fungibele Token… en nu in het Nederlands: Een niet verwisselbare token.

Duidelijk toch? Of helaas nog niet.. nee dat dacht ik al.

Juist, sorry. “Niet-fungibel” betekent min of meer dat het uniek is en niet kan worden vervangen door iets anders. Bijvoorbeeld, een bitcoin is fungibel – ruil er een voor een andere bitcoin, en je hebt precies hetzelfde. Ondertussen veranderd de waarde. Handelen tussen crypto’s levert je daarom winst op. De waarde van crypto kan ten opzichte van fiat valuta zoals de euro ook steigen of helaas dalen.

We dwalen af,.. terug naar de NFT
Een unieke ruilkaart is echter niet fungibel. Als je die inruilt voor een andere kaart, heb je iets heel anders. Je gaf een Squirtle op, en kreeg een 1909 T206 Honus Wagner, die StadiumTalk “de Mona Lisa van honkbalkaarten” noemt. Vraag mij niets over honkbalkaarten maar het komt het dichtst in de buurt bij hoe NFT’s werken. Het zijn digitale unieke verzamelobjecten die je kunt verhandelen.

NFT maakt je afbeelding uniek
Een creatie die uniek is op zichzelf kan bestaan uit een ge-edit iets bestaande uit een foto of gifje met daar iets er bovenop. Het klinkt als dat je met je creatieve uitspattingen geld kunt verdienen en idd dat is ook wat het is. Natuurlijk doen de echte digitale kunstenaars het meteen al wat beter dan de hobby photoshop kuch kuch prutsers. Nja,… de meesten dan.

Hoe werkt NFT
Op een heel hoog niveau maken de meeste NFT’s deel uit van de Ethereum-blockchain. Ethereum is een cryptocurrency, zoals bitcoin of Litecoin, maar in dit geval een blockchain NFT’s ondersteunt. Een NFT zorgt er voor dat er binnen de blockchain extra informatie wordt opgeslaan. Hierdoor is de werking anders dan, zeg, een normale ETH-munt. Het is vermeldenswaarde die het mogelijk maakt om versies van NFT uit te geven. Iedere blockchain crypto kan een NFT systeem uitrollen. Wel heb je dan vervolgens ook een markt nodig waarmee je kunt handelen in de NFT. Simpel gezegd zou je kunnen zeggen dat een NFT een grafische versie is van een cryptomunt. Veel tasbaarder zal crypto voorlopig ook niet worden.

Waar NFT allemaal al niet goed voor is
NFT’s kunnen werkelijk alles zijn wat digitaal is. (zoals tekeningen, muziek, je hersenen die je downloadt en omzet in een AI), maar veel van de huidige opwinding gaat over het gebruik van de technologie om digitale kunst te verkopen.

Het hoe, dat leggen we een keer in een andere blog uit. We moeten daar zelf ook nog even voor op onderzoek uit.

What do you think?

92 points
Upvote Downvote

Written by Peter Potter

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De lolligste spellen voor volwassenen

Oud Hollands snoepgoed