in

LoveLove WinWin

Oud Hollands snoepgoed

Oud Hollands snoepgoed

Weet je nog vroeger…. Als klein meisje ging ik naar het snoepwinkeltje of sigarettenwinkeltje waar ze losse snoepjes verkochten. Je kocht er losse snoepjes al vanaf ƒ0,05 Citroentjes (kaugompjes), kikkertjes, zure matten…. Maar het leukst vond ik het in de meimaand naar de Hasseltje kapel te gaan… Niet omdat ik zo Christelijk ben of graag bid, (hihi helemaal niet) maar omdat er dan snoepkraampjes buiten stonden (en nog steeds) met super veel verschillend snoep!

Mensen zijn eeuwenoude snoepers. Snoep is zoet en bijna iedereen houdt van die zoete smaak, toch heeft snoep natuurlijk niet altijd bestaan. In de oertijd waren er bijvoorbeeld nog geen dropjes… Pas vanaf de 16de eeuw (Om precies te zijn in het jaar 1510) werd er in Europa, in België een soort snoep van suiker gemaakt. Dit snoep was vooral voor de rijken en heette ‘suikerwerk’. Later werd er suiker uit bieten gehaald, maar dit was best duur. Suiker werd goedkoper toen de speciale suikerbiet ontstond. Toen kwamen er grote suikerfabrieken en daardoor ook enorme snoepfabrieken. Suiker en snoep was er genoeg, en daarom kon vanaf dat moment bijna iedereen snoep betalen!
Niet echt gezond natuurlijk… tegenwoordig is er dan ook voortaan suikervrij snoep. Maar zo af ne toe een lekker snoepje kan en mag natuurlijk best 😉

Ken je het jodenvet nog? De stroopsoldaatjes, roomboterwafeltjeszoethout en de kaneelstokken of kaneelkussentjes?

Wat is jouw favoriete (Oud-Hollands) snoepgoed?

What do you think?

218 points
Upvote Downvote

Written by Brientje

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Wat is NFT en wat kun je ermee

Onrust op Old Trafford