in ,

Energieprijzen nieuwe contracten

Gaan we meer of minder betalen voor onze energie?

Newly build houses with solar panels attached on the roof against a sunny sky, new buildings with black solar panels. Zonnepanelen, Zonne energie, Translation: Solar panel Sun Energy. Housing market

In augustus 2021 betaalden de Nederlanders gemiddeld € 0,24 per kWh voor elektriciteit. Dit lijkt anno 2023 een nette prijs voor velen. We vergeten gelukkig makkelijk want in 2016 betaalden we gemiddeld € 0,186 per kWh. In 2022 gingen we massaal 2 tot zelfs 3x zoveel betalen voor niet alleen de elektriciteit maar ook voor gas. In 2022 betaalden we gemiddeld € 0,49 per kWh. Voor gas betalen we gemiddeld zo’n € 2,- per Kuub. Had je een contract met tarieven van voor 2022 dan zat en zit je wellicht nog steeds voor je gevoel wel goed. Of toch niet?

Momenteel zijn dit contractueel gezien de voordeligste aanbieders van energie:

Energieleverancier Stroomprijs Gasprijs
Budget Energie € 0,35 / kWh € 1,16 / m3
Coolblue Energie € 0,36 / kWh € 1,12 / m3
Noord Energie € 0,36 / kWh € 1,15 / m3
Mega Energie € 0,34 / kWh € 1,15 / m3

Met name de gasprijzen zijn gestabiliseerd maar nog altijd fors hoger dan we zo lang gewend waren. In 2016 betaalden we gemiddeld € 0,60 per Kuub gas. Nu is alles duurder geworden en dat is nagenoeg een continu proces. Maar juist omdat alles al zo duur is, gaan we graag opzoek naar wat we kunnen verwachten voor bijvoorbeeld de loop van dit jaar en 2024. Gaan we weer meer of minder betalen voor onze energie?

Prijsplafond aan de kant, en geen toffe contracten meer

Wat gaan we betalen voor onze energie?

Dalend de zomer door
De prijzen gaan richting en t/m de zomerperiode verder dalen. Dit is een normale marktwerking omdat er tijdens de warmere maanden veel minder energie wordt verbruikt. Bovendien is het prijsplafond nog van toepassing. Sparen voor hogere energiekosten in de winter en vooral ook het komende jaar, is een absolute aanrader want helaas zal er weer een stijging gaan volgen.

Plafond eruit, belasting omhoog
Per 2024 gaat het plafond eruit en naar verwachting zal dan ook de belasting op energie omhoog gaan. Dit ter compensatie van de kosten voor het prijsplafond. (ik heb het ook niet bedacht). Gemiddeld genomen gaan we € 2500,- per jaar meer betalen voor onze energie. Wat neer komt op een slordige € 208,- per maand. Opnieuw fors veel meer. Althans dat is de verwachting. Want uiteindelijk zijn we natuurlijk ook afhankelijk van wat de energie markt zelf doet.

Concurrentie en maatregelen leggen druk op energiemarkt
Energie kun je inkopen voor de langere termijn maar je kunt er ook in dag-handelen. Dit kan grote invloed hebben op de tarieven die energiemaatschappijen moeten hanteren om winst te kunnen maken. Tevens en dat is een beetje een publiek geheim, kun je dus ook als energieaanbieder rekenen met termijn prijzen of met dagprijzen. De contracten zijn altijd gebaseerd op langere termijn.

En kijkend naar de goedkopere energiecontracten die nu langzaamaan weer meer worden aangeboden, durf ik wel wat hoop te hebben in juist een verdere daling van de energieprijzen. Er is echter een zeer grote onzekere factor en dat is het energiebeleid van onze overheid. Wat er exact in 2024 gaat gebeuren is voorlopig nog niet zeker.

Energie afnemen tegen dagprijzen
Maar weinig mensen zijn er van op de hoogte dat je energie (elektriciteit) ook kunt afnemen tegen de dagprijzen. Energie leveranciers die deze prijsbepaling aanhouden, gebruiken een correctie (veiligheidsmarge) van 2 tot 5% bovenop de prijs (los van winstmarges). Deze vorm van elektriciteit af nemen is zover we hebben kunnen achterhalen, altijd zonder contract. Dit betekend dat je geluk of juist pech kunt hebben. (Lees: dure dagen en goedkope dagen) maar het betekend ook dat wanneer je dat niet meer ziet zitten je ieder moment alsnog een energieleverancier kunt kiezen met vaste (contract) tarieven.

Een innovatieve energieleverancier die zich helemaal heeft toegelegd op het leveren van elektra middels de dagprijzen, gaat zelfs zover dat ze enkel een abonnement bieden en geen winst maken op de verbruikte kWh’tjes. Bovendien kun je met een apparaatje als “Pulse” realtime zien hoeveel stroom je verbruikt en wat het kost. En ook niet vervelend, je zit nergens aan vast dus je kunt altijd weer weg zonder problemen.

Zie je bijvoorbeeld dat de kWh goedkoop is tussen 13 en 15u dan is dan het juiste moment om dat wasje te draaien. Aanmelden is snel en eenvoudig geregeld. Check hier hoe ook jij tegen inkoopsprijzen je elektriciteit kunt afnemen.

What do you think?

215 points
Upvote Downvote

Written by Peter Potter

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De Perfecte Mix van Stijl en Functionaliteit

Kleuren en wat ze betekenen