in

Dit is wat we weten over CBDC

CBDC een universeel betaalmiddel of gevaar voor economische vrijheid?

Money transfer. Online banking. People transferring money online using applications for send and receive money on smartphones. Friends making money transfers. Smartphone screen displaying money transfer confirmation. Digital wallet. Money exchange. Paying for online shopping. Fast payment system

CBDC’s (Central Bank Digital Currencies) zijn digitale valuta’s die worden uitgegeven door centrale banken. Ze worden gebruikt als een veilig betaalmiddel dat direct kan worden verhandeld met andere gebruikers. CBDC’s kunnen ook worden gebruikt als een investeringsoptie, omdat ze de mogelijkheid bieden om op een betrouwbare manier te handelen. Deze digitale valuta’s hebben veel voordelen, waaronder een hoge mate van privacy, lage transactiekosten, en de mogelijkheid om geld over de hele wereld te verzenden. Ze kunnen ook worden gebruikt als een alternatief voor de traditionele valuta’s, zoals de dollar, euro of Britse pond.

Onderzoek voor en nadelen CBDC
De voordelen van CBDC zijn echter nog niet helemaal duidelijk en er is nog veel onderzoek nodig om de korte- en lange termijn effecten ervan te begrijpen. Gaat CBDC er snel komen? De centrale banken over de hele wereld hebben al aangekondigd dat ze CBDC’s gaan onderzoeken, maar het is nog onduidelijk wanneer ze daadwerkelijk zullen worden geïmplementeerd. Landen zelf kunnen er eerst voorkiezen met een eigen digitale munt te komen.

Voor en tegenstanders van CBDC
Er zijn veel landen die het onderzoeken of voorstander zijn van Central Bank Digital Currency (CBDC). Deze landen omvatten onder meer China, Canada, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Singapore, Brazilië, Japan, Zweden, Denemarken, Noorwegen en India. Ook Nederland stemde in bij de Europese commissie met verder onderzoek van CBDC en de ontwikkeling van een digitale universele munt. Politieke en bancaire tegenstanders van CBDC zijn er ook maar dat zijn er minder. Een van de tegenstanders van CBDC is de Europese Centrale Bank die zich ertegen uitspreekt. De ECB ziet vooralsnog meer in bestaande oplossingen zoals crypto maar onderzoekt evengoed ook de mogelijkheden van de CBDC.

Wie gaat er controle hebben over CBDC?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het type CBDC dat wordt gebruikt. In het algemeen zal een centrale bank de centrale autoriteit zijn die verantwoordelijk is voor de controle over CBDC. In sommige gevallen kan een consortium van de centrale bank, regelgevende instanties en bedrijven verantwoordelijk zijn voor de controle.

Hoe is CBDC bedacht te gaan werken?
CBDC staat voor Centrale Bank Digitale Valuta (Central Bank Digital Currency). Het is een digitale vorm van geld die wordt uitgegeven door een centrale bank. CBDC’s zijn niet gebaseerd op blockchaintechnologie zoals bijvoorbeeld cryptocurrencies zoals Bitcoin. In tegenstelling tot cryptocurrencies, waarbij de waarde ervan afhankelijk is van vraag en aanbod, heeft een CBDC waarde omdat het wordt uitgegeven door een centrale bank. CBDC’s kunnen worden gebruikt om betalingen of transacties uit te voeren op dezelfde manier als gewoon geld. De centrale bank kan verschillende soorten CBDC uitgeven, afhankelijk van de doelstellingen van de overheid. Sommige CBDC’s kunnen worden gebruikt als gewone betaalmiddelen, terwijl andere worden gebruikt als investeringsmiddelen. In tegenstelling tot cryptocurrencies, waarbij transacties anoniem zijn, worden de transacties met CBDC’s geregistreerd door de centrale bank, wat betekent dat er meer transparantie is.

Plussen en minnen van CBDC

Plussen:
– CBDC biedt een veiliger en meer efficiënt betalingssysteem dat kan worden gebruikt zowel door overheden als door particuliere gebruikers.

– CBDC maakt het mogelijk om betalingen sneller te verwerken, waardoor betalingen binnen korte tijd worden verwerkt.

– CBDC vermindert de kosten van betalingen, waardoor het een goedkopere manier is om geld te verzenden.

– CBDC kan worden gebruikt als een manier om geld te verzenden naar verschillende landen, waardoor het een goede manier is om geld over de grens te verzenden.

Minnen:
– CBDC is nog in een experimenteel stadium, waardoor er nog veel technische uitdagingen zijn die opgelost moeten worden.

– CBDC wordt mogelijk niet door alle landen erkend, waardoor het onmogelijk kan zijn om over de grens te verzenden.

– CBDC kan gevoelig zijn voor cyberaanvallen, waardoor er een risico is dat er geld verloren gaat.

– CBDC kan ook worden gebruikt voor criminele activiteiten, waardoor er een groter risico is voor de veiligheid van de gebruiker.

What do you think?

213 points
Upvote Downvote

Written by Peter Potter

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Gezondheidszorg van lang geleden

De “Elite”