in

Zie de blauwe maan schijnt door de bomen

Eens op een blauwe maan dag

Full moon in daytime on a blue sky and soft clouds

Supermaan
In een regelmatig terugkerend patroon voltooit de maan elke maand een volledige baan rond de aarde. Het spel van zonlicht dat op de maan valt, resulteert in de variërende fasen die we vanaf de aarde kunnen waarnemen. Een van deze fasen is de volle maan, een indrukwekkend schouwspel dat maandelijks plaatsvindt. Echter, te midden van deze reguliere cyclus, doet zich sporadisch een buitengewoon fenomeen voor: de supermaan. Deze verschijning vertoont een opvallend vergrote maan aan de hemel, alsof deze zich heeft uitgestrekt in de kosmische ruimte. Maar wat ligt ten grondslag aan het ontstaan van deze opmerkelijke supermaan?

In zijn gebruikelijke positie bevindt de maan zich op een gemiddelde afstand van ongeveer 384.000 kilometer van de aarde. Dit is echter niet constant, aangezien de baan die de maan volgt geen perfecte cirkel is rond onze planeet. De maan beweegt zich voort in een elliptische baan, wat betekent dat er momenten zijn waarop hij significant dichter bij de aarde komt dan op andere momenten. Op het punt van zijn baan dat het dichtst bij onze planeet ligt, bedraagt de afstand slechts ongeveer 357.000 kilometer. Hoewel deze afstand nog steeds aanzienlijk lijkt, vertegenwoordigt dit toch een aanzienlijk verschil van bijna 30.000 kilometer ten opzichte van de gemiddelde afstand.

De term ‘supermaan’ komt voort uit deze bijzondere nabijheid tussen de maan en de aarde. Tijdens een supermaan lijkt de volle maan groter en helderder dan gewoonlijk aan de hemel te schijnen. Deze vergrote verschijning is rechtstreeks gerelateerd aan de verminderde afstand tot de aarde, waardoor de maan groter en indrukwekkender lijkt. Het fenomeen van de supermaan benadrukt dus niet alleen de intrigerende dans tussen de aarde, de maan en de zon, maar biedt ons ook een zeldzame gelegenheid om te genieten van een opmerkelijk schouwspel aan de nachtelijke hemel.

De maan van augustus is blauw of eigenlijk toch niet
Het is een blauwe supermaan. Echter, deze benaming heeft niets te maken met de daadwerkelijke kleur van de maan, maar eerder met het tijdstip van zijn verschijning. Wanneer er twee volle manen in één kalendermaand voorkomen, noemen we de tweede een blauwe maan. Dit fenomeen is niet erg ongebruikelijk, gezien de maancyclus ongeveer 29,5 dagen duurt, iets korter dan een volledige maand.

Niet groen maar blauw
Waarom wordt die tweede maan aangeduid als blauw en niet als groen? Dit blijft enigszins onduidelijk. Mogelijk vond de oorsprong plaats na een zeldzame gebeurtenis waarbij de maan een blauwe tint kreeg, tijdens de uitbarsting van de Krakatau-vulkaan in Indonesië in 1883. Dit fenomeen wordt wellicht ook geassocieerd met de Engelse uitdrukking “once in a blue moon”, wat verwijst naar iets dat zeer zelden voorkomt. Hoewel een blauwe maan niet extreem zeldzaam is – het komt eens in de twee tot drie jaar voor – geldt dit niet voor een blauwe supermaan. De eerstvolgende kans om dit te zien doet zich pas voor in januari en april 2037.

Is het mogelijk dat een enorme volle maan je slaap negatief beïnvloedt? En zorgt een volle maan ook voor meer verlichting? Vragen die enkel beantwoord kunnen worden door jezelf want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het nooit wetenschappelijk bewezen dat de maan invloed heeft op onze slaap.

What do you think?

212 points
Upvote Downvote

Written by Peter Potter

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kleuren en wat ze betekenen

De Wetenschap achter de toename van zonlicht bij vriestemperaturen