in

OMGOMG

Slapenloosheid en depressie op de loer

Hoeveel echte slaap krijg je iedere nacht?

Young stressed woman lying on bed late at night suffering from insomnia, sleep apnea or stress. Top view of depressed girl lying bed with dark pillow and blue blanket late at night. High angle view of awake girl in the middle of the night.

Met de maand mei in het vooruitzicht kijken we alvast vooruit. Want mei is de maand van de Geestelijke Gezondheid, en nu meer dan ooit is het belangrijk om de tijd te nemen om de spanningen van het afgelopen twee jaar opzij te zetten en aandacht te schenken aan je geestelijke gezondheid want depressie ligt op de loer. Slapeloosheid ook en het kan weleens de belangrijkste veroorzaker van de donkere wolken in je hoofd zijn.

Genoeg slaap krijgen kan een belangrijke invloed hebben op je mentale welzijn, en meer stress kan het moeilijker maken om de slaap te krijgen die we nodig hebben. Van het omgaan met thuisonderwijs tot stress op het werk tot onze gezondheid, het afgelopen jaar heeft geen tekort aan stressoren gehad, en voor veel mensen heeft dit een tol geëist van hun slaap. De universiteit van Harvard noemde slaap het “laatste slachtoffer” van de pandemie en waarschuwde dat mensen een groter risico zouden kunnen lopen op het ontwikkelen van slaapproblemen zoals slapeloosheid.

U bent waarschijnlijk al bekend met een aantal manieren waarop stress en angst de slaap in de weg kunnen staan. Iedereen die wel eens laat is opgebleven om te blokken voor een examen of in bed heeft gelegen, zich zorgen makend over een grote presentatie de volgende dag op het werk, weet waar ik het over heb.

Maar gelukkig zijn dat kortstondige gewaarwordingen die onze slaapgewoonten niet verstoren.

Wat meer zorgen baart, is het effect van chronische stress op je slaap. Laten we eens duiken in de relatie tussen stress en slaap, en hoe door het verbeteren van onze slaap, we ons mentale welzijn kunnen verbeteren.

Hoe stress de slaap beïnvloedt

Goed proberen te slapen terwijl je gestrest bent, is net als geblinddoekt een half-court shot proberen te maken. Je kunt het doen… maar het is echt moeilijk om het voor elkaar te krijgen.

Daar is een biologische reden voor.

Als je gestrest bent, laat je lichaam cortisol los, het belangrijkste stresshormoon. Dit valt samen met suiker, of glucose, die in de bloedbaan komt, waardoor je bloeddruk stijgt. Al snel worden je spieren gespannen, je hart pompt en je hersenen maken overuren. Deze reactie is het best bekend als de “vecht of vlucht” reactie, een aangeboren overlevingsmechanisme dat ons lichaam activeert als we in moeilijkheden zijn.

Die reactie is wat het moeilijk maakt om in slaap te vallen. Ons lichaam is gewoon zo geprogrammeerd dat het ons wakker houdt als we gestrest zijn. Uit onderzoek blijkt dat 45% van zowel lichamelijke als geestelijke vermoeidheidsklacht voortkomen uit een chronisch slaap tekort.

Nieuw hoofdkussen

Belangrijker dan je wellicht door hebt, is je hoofdkussen en de manier waarop je ligt tijdens het slapen van grote invloed op het tot rust komen en hoe lang je aan een stuk doorslaapt. Bovendien is het belangrijk om je kussen eigenlijk om de 4 tot 6 jaar te vervangen. Ook een goed nieuw matras kan veel veranderen aan de kwaliteit van je slapen.

Alles heeft een ritme

Zorg dat je een goed ritme aanhoud. Je leef en slaapritme hoeft niet uit de boekjes te komen. Iedereen kan zijn/haar eigen ritme hebben. Wat vooral belangrijk is, is dat je in een bepaald ritme blijft.

Vicieuze cirkel

Er is nog een laatste ding dat je moet weten over slaap en stress: het is niet slechts eenrichtingsverkeer, waarbij stress leidt tot slecht slapen. Slechte slaap kan ook leiden tot meer stress en angst, waardoor dit een vicieuze cirkel wordt die moeilijk te doorbreken kan zijn.

What do you think?

229 points
Upvote Downvote

Written by Peter Potter

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De vrolijkste Paasrecepten

De lolligste spellen voor volwassenen