in

LoveLove festivalfestival feestfeest worlds fesitvalworlds fesitval world festivalworld festival carnivalcarnival

Dit zijn de leukste festivals ter wereld

van Burning Man tot Mardi Gras New Orleans

Teenagers playing with colored powder on the beach

Waar ter wereld je ook komt, iedereen viert graag een feestje. En als het op feest vieren aankomt, bieden festivals voor elk wat wils. Pak je bucket-list er maar bij want dit zijn de 20 leukste festivals ter wereld.

Burning Man (Nevada USA)
Burning Man begon in 1986, toen Larry Harvey en zijn vriend Jerry James op de zonnewende een drie meter hoog geïmproviseerd houten figuur in elkaar zetten en naar Baker Beach in San Francisco sleepten.

Ze staken het in brand, een nieuwsgierige menigte van ongeveer 20 mensen keek toe hoe het brandde, en zo werd een van ‘s werelds vreemdste, wildste feesten geboren. Tegenwoordig hebben ze er overigens wel een vergunning voor 😉

Vanaf dat nederige begin groeide de brandende Man (in 2014 werd een hoogte bereikt van maar liefst 60 meter), net als het aantal aanwezigen (bijna 70.000 in 2017). Ooit een kleine bijeenkomst van vrienden en familie, is het festival nu een kunstzinnige, apocalyptische lofzang op het wonder van zelfexpressie, die een hechte gemeenschap van bohemiens en buitenbeentjes van over de hele wereld aantrekt. Nja ook toeristen komen er op af. Je hoeft dus niet perse een buitenbeentje te zijn om dit bijzondere festival mee te maken.

Experimentele creativiteit is wel het hoofdthema dus bereid je er op voor dat mensen in maffe kleding gaat zien maar ook vaak gekke voertuigjes. Alles wat creatief is en ‘vreemd’ kun je aantreffen op dit festival.

Het vindt plaats van de laatste zondag in augustus tot Labor Day. En nadat de man is verbrand in het climax hoogtepunt, vervolgens verdwijnt alles weer en is het gewoon weer een kale woestijn vlakte.

CARNIVAL (Rio de Janeiro, Brazil)
Zeker eentje die niet mag ontbreken in deze top 20 world festivals is Carnival in Rio de Janeiro Brazil! En toch moet je van te voor beseffen dat dit festival hoe indrukwekkend en leuk ook eentje is met ook voor toeristen de nodige risico’s. Laat je van te voor goed voorlichten over wat je wel en niet moet doen en vooral waar je wel en niet moet zijn.

Dit beroemde festival bereikt zijn hoogtepunt met een uitbundige, pure twee avonden durende extra vaganza in het opzienbarende Sambadrome van Rio, waar meer dan 90.000 toeschouwers een hoge prijs betalen om de 12 beste sambascholen te zien strijden om de hoofdprijs.

Er zijn jaarlijkse thema’s voor de competitie, en de carnavalsoptochten zijn meestal legendarisch. Carnaval wordt in veel Latijns-Amerikaanse landen gevierd, maar niemand doet het zoals Rio.

Bereid je voor op veel bloot, zwoele dansjes en nog meer bloot 😉


De beste tickets met uitzicht op de parade

Samba dancer with refreshment, Rio De Janeiro, Brazil
Beautiful female samba dancer

IJs Festival in Harbin, China
Terwijl met carnaval het einde van de drukkende hitte in Brazilië wordt gevierd, haalt het Internationale IJs- en Sneeuwsculpturenfestival het beste uit het bittere winterweer dat je in Harbin, China, kunt ervaren.

Harbin ligt in het noordoosten van China en krijgt te maken met koude winterwinden uit Siberië. Hoe koud, zult u zich afvragen? De gemiddelde dagtemperatuur in de winter is ongeveer -17 º, en dieptepunten van -35º komen ontmoedigend vaak voor.

Dus waarom zou iemand met gezond verstand een bezoek willen brengen aan dit Chinese festival dat een maand duurt.


LA TOMATINA (Valencia, Spain)

La Tomatina, dat al in 1945 werd gelanceerd, is een van de oudste festivals op onze lijst. Het is ook het meest rommelige, het lijkt wel het grootste voedselgevecht ter wereld.

Volgens de legende is het allemaal begonnen toen een paar plaatselijke jongens in een optocht meeliepen met muzikanten, “reuzen” op stelten, en “Big Head”-figuren.

Het Spaanse festival was gedurende een groot deel van de jaren 1950 verboden, maar in 1957 protesteerden de plaatselijke bewoners met een nepbegrafenis, waarbij ze een doodskist droegen met daarin een reusachtige tomaat terwijl bands een begrafenismars speelden.

Uiteindelijk gaven de machthebbers toe, en La Tomatina is in de decennia daarna uitgegroeid tot een toeristische trekpleister van formaat.

Als u gaat, volg dan enkele eenvoudige regels: Gooi niet met harde voorwerpen, plet de tomaat voordat u hem gooit, blijf op veilige afstand van de tomatenwagens en stop wanneer het startschot aangeeft dat het uur van chaos voorbij is.

Met andere woorden, veel plezier, maar doe niemand kwaad en wees geen eikel.

Lekker los gaan en kliederen met tomaten betekend dus niet dat je je als een idioot moet gaan gedragen 😉 Overigens doe je dat wel, ben dan niet verrast wanneer de politie hard optreed.

Mardi Gras, a New Orleans festival
Mardi Gras is een van de meest bekende festivals ter wereld. Ervaar Orleans in de meest pure vorm.

Ongeacht wie het als eerste deed, weinigen zullen betwisten dat het feest van New Orleans het beste is. Hoewel het feest elk jaar op de dag voor Aswoensdag wordt gehouden, duren de festiviteiten maanden. Met iedere maand ook weer thema feesten. Het begint met sociale evenementen in november, privé-bals op Thanksgiving Day en op oudejaarsavond, met parades en nog meer privé-bals in januari en begin februari. In Orleans ervaar je hoe multi-culti in een perfecte mix samen gaan en zorgen voor mooie ontmoetingen, lekker eten, spontane jam sessies en de leukste huis bandjes.

Uitnodigingen krijgen voor de privé-evenementen is niet gemakkelijk. Maar als je iemand kent (of geld genoeg hebt), worden MOM’s Ball en Orpheuscapade Ball vaak tot de beste gerekend.

En als u van muziek houdt, ga dan naar het jaarlijkse concert van Galactic in het wereldberoemde Tipitina’s op Lundi Gras (de dag voor Mardi Gras).

Wil je naar Orleans finest festival zorg dan dat je optijd je booking geregeld hebt want anders kom je al snel terecht in matig pension.


DIA DE LOS MUERTOS (Mexico)
Hoewel Cinco de Mayo in de VS misschien bekender is, is dit misschien wel de belangrijkste en meest gevierde feestdag van Mexico. Het is zelfs zo belangrijk dat het in 2008 werd toegevoegd aan de UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

De festiviteiten, die in Engelstalige landen beter bekend zijn als de Dag van de Doden, beginnen op 31 oktober en duren tot en met 2 november.

Om de overledenen te eren, bouwen Mexicaanse families altaren in hun huizen, die bekend staan als ofrendas. Ofwel offer-tafels. Daarop plaatsen ze foto’s van de doden, calaveras (ook wel suikerschedels genoemd), Azteekse goudsbloemen, en het favoriete eten en drinken van hun voorouders.

Ze bezoeken ook de graven van hun geliefden en laten deze geschenken en andere geliefde bezittingen achter als eerbetoon aan de overledene.

Specifieke vieringen van de feestdag verschillen van regio tot regio, waarbij sommige steden levendige optochten en vieringen houden, terwijl andere het een meer ingetogen aangelegenheid met religieuze boventonen houden (het valt samen met Allerheiligen).

In sommige steden gaan kinderen verkleed van deur tot deur om calaveritas te vragen, vergelijkbaar met trick-or-treating in de VS. Wil je Dia De Los Muertos beleven zoals het in traditie bedoeld is, overweeg dan zeker om naar Oaxaca te gaan.


Marigold infused tequila for celebrating Dia De Los Muertos

What do you think?

231 points
Upvote Downvote

Written by Peter Potter

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Paas wist-je-datjes

Is dit de dochter van Julia Roberts